Szkoła - Julia Hartwig - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Uczono wówczas nie tego, co w tej chwili. Teraz bardzo się zmienił system nauczania. Ale jeszcze po wojnie mniej więcej uczono podobnie, tylko niestety wkradła się ta obca ideologia, która troszkę mąciła umysły. Ale muszę powiedzieć, że jednak Polacy, zwłaszcza młodzi Polacy, bardzo są odporni na takie propagandowe. Może dlatego, że ta propaganda była tak nachalnie robiona i taka była brutalna, i miała takie konsekwencje, że bardzo trudno się było tym przejąć. Zatem jeśli chodzi o szkołę, to należę do tych osób, które mają bardzo dobre wspomnienia szkolne. To była naprawdę świetna szkoła. Tam były takie osoby na przykład jak pani Chałubińska, która była wnuczką słynnego zakopiańskiego doktora, Chałbińskiego. Była pani Pliszczyńska, która potem była profesorem na uniwersytecie, uczennica profesora Zielińskiego. Fizyki uczyła pani Woszczerowicz, która była siostrą Jacka Woszczerowicza. Także mieliśmy takie...