Nauczyciele z Gimnazjum im. Unii Lubelskiej - Krystyna Modrzewska - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Wszystkich nauczycieli dobrze pamiętam. Nie wszyscy byli charyzmatyczni, ale mogłabym bardzo dużo pozytywnego powiedzieć prawie o wszystkich. Pierwszą wychowawczynią I klasy była doktór Adela Sommer, polonistka. Powiedziała mi kiedyś po lekcji: „Słuchaj, ty musisz wyrabiać sobie styl, bo dobrze piszesz, ale musisz styl mieć. I dlatego zacznij czytać nowele Prusa.” Ponieważ to był czas, w którym respektowało się to, co powiedział nauczyciel, natychmiast rzuciłam się na Anielkę, Kamizelkę i wszystko, co dookoła tego. Tylko rok uczyła nas pani Sommer. Po niej przyszła mgr Zofia Kruszewska, która indywidualnych żadnych rad ani wskazówek nie dawała, ale stawiała mi dobre stopnie, a czasem kazała przed klasą czytać. Tak że ja im jako polonistkom i nauczycielkom bardzo dużo zawdzięczam. Do dnia dzisiejszego. Pani dr Chałubińska, uczyła geografii. Nauczyła mnie także bardzo dużo. Dużo bardzo mam jej...