"Powiedzcie kto, bo rozstrzelamy wszystkich" - Edward Soczewiński - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Mi się zdaje, że część ludności ocalała. Ja jestem ciekawy np. jeżeli chodzi o tą moją koleżankę i kolegę z klasy. Przypuszczam, że są w Izraelu organizacje z poszczególnych miejscowości w Polsce; ziomkostwa. Ciekawe, może ktoś ocalał. To były tragiczne historie. Mama mi opowiadała, że rodzina jej znajomej, polska rodzina, przyjęła dziewczynkę Żydówkę, może czteroletnią, żeby ją ocalić. Ale ta dziewczynka nie trzymała się domu tylko chodziła po okolicy, no i tam gdzieś poszła do jakiś innych dzieci. Tam zachęcali ją, żeby coś zaśpiewała i ona zaśpiewała żydowską piosenkę. I ktoś z tych Polaków ją po prostu wydał Niemcom. Ta dziewczynka zaprowadziła Niemców do tej polskiej rodziny. Niemiec zebrał tą polską rodzinę i zapytał, kto przyjął tą dziewczynkę, tą Żydówkę i ją tutaj ukrywa. Nikt się nie przyznawał, więc on powiedział tak: „ Powiedzcie kto, bo rozstrzelamy wszystkich”. I jedna z tych córek tego gospodarza przestraszyła...