Nas ulokowano w kościele Bernardynów - Edward Soczewiński - fragment relacji świadka historii [TEKST]
W roku 1942 Niemcy zdecydowali utworzyć [na Majdanie Tatarskim] getto. Było przedtem większe getto na terenie Starego miasta, na Czwartku, ulicy Lubartowskiej, ale widocznie Niemcy część ludności przeznaczyli od razu do zagłady. Wywozili ich pociągami do Treblinki, do Sobiboru, do obozów zagłady, a młodszych ludzi zdolnych do pracy przesiedlili do dzielnicy Majdan Tatarski. I tam w kwietniu [19]42 roku utworzyli nowe, takie tymczasowe getto, które trwało niewiele dłużej niż pół roku, około pół roku. A nas wysiedlono. Z tym że najpierw większość rodzin wysiedlonych ulokowano w kościołach. Nas ulokowano w kościele Bernardynów w przedsionku, i tam zawieźliśmy nasze meble i wszystkie nasze rzeczy z tych dwóch mieszkań, w których oprócz mnie z matką mieszkał jeszcze dziadek z wujkiem – z bratem matki. Także jakieś dwa tygodnie byliśmy w tym kościele z rzeczami i wtedy przydzielono nam mieszkanie w...