Majdanek to ulica, przy której był nasz dom - Edward Soczewiński - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Na południe od starej podlubelskiej wsi Tatary był teren nazywany Majdanem Tatarskim. Prawdopodobnie był tam targ, ponieważ ‘majdan’ w języku mongolskim, w języku tureckim oznacza plac targowy. W latach 1920 rozpoczęła się zabudowa tego terenu. Powstała najpierw ulica Majdan Tatarski, a następnie równoległe ulice: Gromadzka, Rolna i Majdanek. Majdanek to ulica, przy której był nasz dom. Była to dzielnica głównie domów jednorodzinnych, drewnianych, parterowych, niedużych z nielicznymi murowanymi domami. Przy domach były ogródki. No i też w naszym przypadku to był plac wielkości mniej więcej 230 m2, na którym był dwuizbowy drewniany dom kryty gontami, dwie komórki i ogródek, na którym moja mama uprawiała warzywa: pomidory, marchewkę, cebulę itd. Także to była raczej uboga dzielnica. Mieszkali tam pracownicy okolicznych instytucji,...