Środowisko „Spotkań” a „Solidarność” - Janusz Krupski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Kiedy w Lublinie wybuchł „Lipiec” byliśmy wtedy w z kolegami z lubelskich „Spotkań”, z kolegami z innych ośrodków, ale współpracujących ze „Spotkaniami” w Małym Cichym. Prowadziłem wtedy naradę w jakim kierunku miały pójść „Spotkania”, już nie jako pisma – ono rozwijało się bardzo dobrze – ale jak rozwijać działalność społeczną „Spotkań”? Bowiem w Lublinie byliśmy związani z duszpasterstwem akademickim ojca Ludwika, było spore środowisko na KUL- u, był lubelski oddział „Więzi”, były grupy kolegów, którzy byli w Krakowie i w Warszawie. Natomiast myśleliśmy o nadaniu temu jeszcze większego rozmachu. „Spotkania” współpracowały, kontaktowały się z Ruchem „Światło – Życie” i księdzem Blachnickim. Był jednym z autorów „ Spotkań”. Jak dzisiaj wiem, działalność „Spotkań” była dla tego ruchu jakoś inspirująca, a był to ruch o ogromnym rozmachu, więc myśleliśmy też w jaki sposób współpracować z nimi. Jak...