Zapis - Janusz Krupski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Na następne spotkanie, które umówiliśmy jeszcze chyba w czerwcu '77 roku, przyjechałem w towarzystwie Wita Wojtowicza. Na tym spotkaniu poinformowaliśmy Jeglińskiego, że jest zaawansowany już proces powielania pierwszego numeru „Zapisu”. Pamiętam, że prowadziliśmy rozmowy w Galerii Drezdeńskiej, bo tam w tłumie turystów było najbezpieczniej i wtedy Jegliński zwrócił nam uwagę na to, że jeśli powielamy ten „Zapis”, to może warto byłoby pismo opatrzyć nazwą wydającej go oficyny. Wymyśliliśmy wtedy nazwę „Nieocenzurowana Oficyna Wydawnicza ” i taka nazwa została wpisana w pierwszym numerze „Zapisu”. Pierwszy numer pojawił się chyba na początku lipca '77 roku. W każdym razie było to w czasie, kiedy część działaczy KOR-u siedziała w areszcie, m.in. Macierewicz. Zakończyliśmy powielanie „Zapisu”, ale nie pamiętam w jakiej liczbie, ale było to między 400 a 500 egzemplarzy. To była duża ilość, pierwszy numer...