Szkoła sióstr Urszulanek - Maria Ballod - fragment relacji świadka historii [TEKST]
W związku z tą taką szczególna religijnością, wydaje mi się, to miało swój udział istnienie szkoły sióstr Urszulanek. To piękny ten budynek, podaj XIII wieczny, powizytkowski, prowadziły Urszulanki. Ta szkoła cieszyła się podobno wielkim powodzeniem przed wojną. Po wojnie był tam, nie można było używać słowa „pensjonat”, tylko „internat” dla dziewcząt z okolicznych wsi, ale przede wszystkim chodziły tam panny z dobrych domów lubelskich. Te panny z dobrych domów nie miały lekko, bo pamiętam, że musiały zdawać maturę eksterną, prawie ze wszystkich przedmiotów, myślę że oprócz gimnastyki. Ale uczyli tam rzeczywiście- zarówno siostry, które były bardzo wykształcone, jak i cywilni nauczyciele byli na wysokim poziomie. I tę maturę eksternę, nie bez trudności, bo nie było dobrego nastawienia, ale wszystkie zdawały. I pamiętam, że w [19]56 roku szkołę zamknięto, mimo ogromnych protestów, starań rodzin tych dziewcząt z...