Refleksja o minionych czasach - Andrzej Niewczas - fragment relacji świadka historii [TEKST]
W tamtym okresie, rzecz ciekawa, było dużo radości w każdym naszym działaniu, mimo strajkowania, mimo tego wszystkiego. Wszystko było bardzo trudne, ale ludzie byli bardzo z sobą zżyci i zgrani. W tym wszystkim upatrywali nadzieję dla własnego życia. Wierzyli, że dla ich domów i rodzin, ich bezpośredniego życia sytuacja zmieni się na lepsze. Teraz, gdy są różne spory polityczne, to one mają głównie charakter materialny. Wtedy najważniejsze były nuty narodowe, polskie. Myślę, że mniej było tej pragmatyki dzisiejszej a więcej optymizmu. To wszystko się dziś zmieniło. Wtedy jak przyjeżdżało się do Berlina to był całkiem inny świat, w kolorach, w zapachach, w samochodach, w czymkolwiek. W tej chwili, przekraczając Odrę nie ma takiej diametralnej różnicy, ale jest dużo mniej radości. Nie wiem czy teraz ludzie skłonni byliby do takiego działania jak wtedy. Przecież mogło być tak, że wszystkich wymordują. Na...