Wybory czerwcowe w 1980 i lipiec 1980 - Andrzej Niewczas - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Przypominam sobie wybory 1980 r. I w wyborach czerwcowych Gierek otrzymuje 99,99% poparcia. Ja wiem, że to jest trochę przekłamane, ale nie tak znów straszliwie. Edward Gierek przebywał wówczas w Chełmie i w Lublinie i nie było wówczas jakiegoś oburzenia w stosunku do jego osoby. Za miesiąc jest lipiec w Lublinie i rozpoczęły się strajki, które były dla wszystkich zaskakującą sprawą. Lublin był sporym, ale prowincjonalnym miastem, miesiąc wcześniej przyjmował Gierka, a teraz takie strajki. Właściwie tylko KUL był trochę taką inną instytucją, z założenia przeciw państwu. Ale miałem też kolegów na UMCS w tym czasie i była wtedy organizacja ZSP [Zrzeszenie Studentów Polskich], która została przekształcona przez tą literkę „S ” na SZSP [Socjalistyczne Zrzeszenie Studentów Polskich] co zmieniło zupełnie jej cel i charakter wewnętrzny. A ponad połowa ludzi uczestniczyła w tym wszystkim. Więc tu nie było takiego...