Przełom w 1989 - Andrzej Niewczas - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Wówczas znów powstała w Polsce nowa sytuacja. Do „Solidarności” przybywają nowi ludzie, mający po trzydzieści, trzydzieści jeden lat, młodsi nawet. Część osób wyemigrowało, jak chociażby Krzysztof Michalkiewicz. Adam Stanowski zostaje senatorem razem z Januszem Stępniakiem. Już była inna władza, Tadeusz Mazowiecki został premierem. W tym drugim okresie, po 1989 r. kiedy Adam Stanowski został senatorem to ludzie przychodzili do niego z rozmaitymi problemami. On starał się pomóc wszystkim, którym tylko mógł. Zawsze mówił: „ Słuchaj Andrzej, zastanów się kogo my tam mamy, żeby mógł pomóc”. I tak było. Jeśli ktoś miał problem, w Biłgoraju na przykład, to senator Stanowski myślał, co w tym Biłgoraju można zrobić dla tej kobiety, dla tego problemu, w tym zakładzie pracy....