Pierwszy numer "Miesięcy" - Andrzej Niewczas - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Postanowiliśmy, że pierwszy numer ma być poświęcony Lublinowi, mimo że nie było to miasto tak bardzo kojarzone z aktualną sytuacją jak Gdańsk chociażby czy Warszawa bądź Poznań. Ale to tu się rozpoczęły te strajki: Świdnik, potem Lublin, FSC i tak dalej. Przecież tutaj stanęło MPK w Lublinie, strajk był kilkudniowy i zauważono w Polsce, że coś się dzieje. I dlatego ten pierwszy numer postanowiliśmy poświęcić tym strajkom, wydarzeniom, relacjom z zakładów pracy i innych instytucji na terenie Lublina w lipcu 1980 r. Ja tam pisałem, między innymi, takie kalendarium czyli przegląd jak te strajki wyglądały. Zamieszczaliśmy też relacje robione z uczestnikami tych wydarzeń, takie wspomnienia. Pamiętam artykuł Adama Stanowskiego dotyczący jakiejś syntezy tego zjawiska, rozważania dotyczące względnie całościowej oceny sytuacji.. To był właśnie ten pierwszy numer. Pismo cieszyło się sporym uznaniem. Bez żadnego...