Gromadziły się poszczególne reprezentacje zakładów pracy - Maciej Sobieraj - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Grupy gdzieś tam się koncentrowały i to przez całe Aleje Racławickie, aż tutaj i wtedy dochodzili gdzieś tam daleko aż na Aleje Racławickie. Gromadziły się poszczególne reprezentacje zakładów pracy, jak to się mówiło pięknie. I szły w kierunku Placu Litewskiego i później jakoś zwarcie przez Krakowskie przechodziły i później tu się rozchodziły już tam. Każdy rzucał szturmówki gdzie się dało, niby zbierali, ale oczywiście one później po bramach się walały te szturmówki. Natomiast później zrobiono te zloty, zlot na Placu. Później jeszcze oczywiście to przeniesiono na Plac Zebrań Ludowych. Już nie na tym, nie na Placu Litewskim. I to był taki gwiaździsty zlot z różnych miejsc Lublina. Więc to były dwa, ale to dopiero później w latach 80-tych ten Plac Zebrań Ludowych został tak wykorzystywany. Wcześniej to zawsze, to już przed wojną i nie tylko, od XIX wieku Plac Litewski był miejscem, gdzie się oficjałki odbywały. I za carskich czasów i za...