Upadek komunizmu - Stanisław Santarek - fragment relacji świadka historii [TEKST]
W tym czasie, to ja się chyba źle czułem. Wiem, że w pierwszych wyborach nawet mnie do jednego z komitetów wyborczych na wiceprzewodniczącego wyznaczono. Brałem udział w obsłudze, byłem w tym komitecie wyborczym na Czwartaków, tam w tej szkole. To były pierwsze właściwie te wybory, gdzie była pełna swoboda, że można było głosować. No i później na następne wybory też byłem powołany do komisji na przewodniczącego, niestety wylądowałem w szpitalu wcześniej. Na tych pierwszych wyborach też byłem w szpitalu i po operacji na przepustkę ze szpitala pojechałem do komitetu wyborczego. Pamiętam ciekawy fakt z tamtych czasów, który na pewno się wszędzie przejawił. W Polsce Ludowej kilkakrotnie wysyłano nas robotników przy wyborach do tego, żebyśmy chodzili po mieszkaniach i przypominali ludziom, że muszą głosować, że jeszcze nie głosowali. Pamiętam...