Pomniki komunistyczne - Stanisław Santarek - fragment relacji świadka historii [TEKST]
W miejscu, gdzie obecnie stoi pomnik Piłsudskiego, tam stał pomnik Przyjaźni, właściwie Wdzięczności go nazywano. Chociaż pierwsza nazwa, zaraz po jego odsłonięciu brzmiała Pomnik Braterstwa Broni. Został on postawiony wyzwolicielom Lublina. Natomiast najstarszym pomnikiem, to był pomnik wystawiony staraniem Stanisława Staszica, Pomnik Unii Lubelskiej, który chyba w 1826 roku został postawiony w miejscu obelisku, który wcześniej tam stał. Z cegły był zbudowany i ten się rozpadł już. Tutaj postawiono ten, który stoi do obecnej chwili. Później, na końcu Placu Litewskiego, na przeciwległym rogu stał skromny, niewielki kamień w 125 rocznicę Konstytucji 3-go Maja. Był to pomnik wystawiony w 1916 roku i nigdy nie został ukończony. To był tylko sam kamień z napisem, na tyle wówczas Austriacy zezwolili. Pomnik ten miał być ukończony w okresie międzywojennym, po odzyskaniu niepodległości. Nigdy do tego...