Ulica Krakowskie Przedmieście - Stanisław Santarek - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Ulica Krakowskie Przedmieście, to był główny ciąg kamienic. Życie się właściwie koncentrowało w dużej mierze przy tej restauracji „Lublinianka”. Ta restauracja cieszyła się dość dużym powodzeniem, frekwencją. Poza tym tutaj były sklepy, kilka sklepów spożywczych, po sąsiedzku. Był bardzo chętnie odwiedzany sklep firmowy „Wedla”, który znikł i ludzie bardzo żałują tego. Z nie jednym rozmawiam, każdy mówi, że brakuje w Lublinie tego sklepu wedlowskiego. Tam, w tej chwili chyba gdzie był wedlowski, to teraz „Solidarność” ma swój sklep firmowy. Natomiast tu, gdzie obecnie jest bank, to była jedna z ważniejszych instytucji Lublina. To był Uniwersytet Marksizmu-Leninizmu, WUML Lubelski. Tam dalej był bar i dzisiaj też tam jest bar. A tutaj, gdzie w tej chwili „Era” jest, tam była bardzo duża księgarnia, bardzo dobrze zaopatrzona, państwowa. Później dalej za Chopina nie pamiętam, co tam było. Później był plac wyburzony, nie było nic. Był...