Prezentacja - Stanisław Santarek - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Nazywam się Stanisław Santarek. Jestem przewodnikiem turystycznym, a oprócz tego jestem przewodniczącym Społecznego Komitetu Odnowy Zabytków Lublina. Urodziłem się w 1932 roku, trzeciego maja w Krasnymstawie. Imiona moich rodziców to Ludwika i Antoni. Rodzice mojego ojca mieszkali w Trawnikach. Natomiast mama była w Krasnymstawie u swojej siostry. Mąż siostry był kasjerem towarowym na kolei i tam mieszkali. Ponieważ mamy rodzice za bardzo zamożni nie byli, a siostrze, która wyszła za mąż dobrze się powodziło, więc siostra zabrała mamę do siebie i mama była cały czas u niej. Tam ojciec mój poznał moją mamę, właśnie w Krasnymstawie i pobrali się. Ślub brali w Lublinie, w kościele przy Drodze Męczenników Majdanka. Tutaj mieszkał najstarszy brat mamy i być może to zadecydowało, że osiedliliśmy się w Lublinie. W tym czasie już i siostra ta starsza mieszkała w Lublinie. To...