Okres studiów na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim - Wit Karol Wojtowicz - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Pierwszy powielacz Leszek Mądzik nie wiedział, że ten powielacz z nami jedzie. Chyba by mnie zabił wtedy. Ja w jakiś sposób narażałem teatr, nikomu nie mogłem o tym mówić i jedno największym moim pragnieniem, było to żeby nikomu, ani sobie, ani sprzętowi krzywdy nie uczynić. Ja podejrzewam, że też pewne osłabienie może uwagi celników nastąpiło na granicy, gdy ktoś nie wytrzymał nerwowo i wrzucił do kosza na śmiecie, pamiętam chyba numery Orła Białego jakieś książki i to celnicy znaleźli. I ja myślę, że to pani profesor Irena Sławińska wtedy z nami była i i chyba te książki mogły być jej, mogły być jej. I wiem, że oni znaleźli, i się ogromnie tym cieszyli, i wtedy sobie pomyślałem, jak fantastyczny pomysł na odwrócenie uwagi od innego miejsca, w którym w którym coś jest. Chociaż różnie być mogło. Mogło tylko zaostrzyć np. apetyt, że dalej, prawda,...