Przemycanie mikrofilmów i książek - Wit Karol Wojtowicz - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Jeszcze miałem za zadanie wykonywanie mikrofilmów wszystkich druków, do jakich udawało nam się dotrzeć. To otrzymywałem od Janusza Krupskiego, od Jaśka Stepka, od Bogdana Borusewicza, Fotografowaliśmy je na zwykłej błonie no czarno-białej szerokości 35mm, a następnie było to w specjalnie preparowanych paczkach wysyłane do Paryża. Część z nich szła na ręce nie żyjącego już Rafała Gan-Ganowicza, autora świetnej książki „Kondotierzy”, z którym po wielu latach miałem szczęście się spotkać i poznać. On nawet nie wiedział, co dostaje w tych paczkach, bo te paczki przekazywał Piotrowi Jeglińskiemu. Potem organizowałem jeszcze przywóz książek z Drezna, które szły z Paryża do Lublina via Drezno. Piotr Jegliński miał tam człowieka. Kazimierz Charzewski się nazywał chyba, on tam studiował. I no mieliśmy kilka transportów. Raz pojechaliśmy z Januszem Krupskim razem i tam było spotkanie z Piotrem, a ja...