Targ przy Kunickiego - Tadeusz Mysłowski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Na Kunickiego, za tunelem był targ, no i ja masę rysowałem takich przekupek. Przedziwne, bo oni, ci prości ludzie, nie dawali się rysować. To jest tak, jak ludzie nie dają robić sobie fotografii, że zabiera się jakiś duch. Mam masę takich właśnie rysunków z tego okresu i bardzo je sobie cenię. One gdzieś leżą w jakichś teczkach. Ten targ, to był taki świat, jak z takich starych rysunków Orłowskiego. To niesamowity artysta. Ci ludzie byli w tych kapotach, w tych walonkach, w tych chustach. Ja pochodziłem ze wsi, więc ja strasznie dużo miałem sympatii do tego. Lubiłem te typy i te osoby, [to] jak oni reagowali. To mnie bardzo fascynowało. To jeszcze z wczesnego mojego etapu. To jest ukochanie wsi. Jak miałem wakacje, bo my mieliśmy małe mieszkanie, to mnie mama wysyłała do rodziny. Na jakiś miesiąc jechałem do Piotrkowa i tam brałem udział w tym codziennym życiu. Pomagałem im w...