Dzieciństwo i edukacja - Tadeusz Mysłowski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Nazywam się Tadeusz Mysłowski. Urodziłem się siódmego maja 1943 roku w Piotrkowie koło Lublina, to jest dwadzieścia pięć kilometrów od Lublina. Moi rodzice, żeby dzieci się wykształciły opuścili Piotrków. Mój ojciec był kowalem. We wczesnych sześćdziesiątych latach przyjechaliśmy do Lublina i zaczęliśmy mieszkać na Kunickiego, obok Domu Kultury Kolejarza. Mieszkaliśmy na Kunickiego 33 mieszkania 15. To była mansarda taka. Miejsce na samej górze z widokiem na Dom Kultury Kolejarza, na kolej. Czyli ja byłem osobą, nastolatkiem, który się wychowywał w jakimś takim kolejowym nastroju. To przedziwne, bo z miasta trzeba było przejść przez tunel, żeby dojść do Kunickiego i to zawsze określali ludzie: „O za tunelem, za tunelem”. To był tak jak tunel śmierci. To była taka bardzo robotniczo – fabryczna ulica i dzielnica. Teraz tutaj w Lublinie, to ja dostałem od miasta pracownię i zawsze całe moje życie chciałem gdzieś...