Komitet Obywatelski Lubelszczyzny - Tadeusz Baszyński - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Komitet Obywatelski został powołany na krótko przed wyborami. Pierwsze spotkanie mieliśmy w seminarium duchownym na Wyszyńskiego, czyli na Zamojskiej dawniejszej. Ksiądz Mieczysław Brzozowski, taki opiekun „Solidarności”, był ojcem duchowym tego ugrupowania. Dostałem telefon od profesora Kłoczowskiego, że będzie takie zebranie i tam właściwie decyzja o powołaniu komitetu, tej organizacyjnej grupy, już była. Była kwestia tylko czy te osoby, których poprosili wyrażają zgodę. Został powołany zarząd, to znaczy: przewodniczący, wice i sekretarz i rozpoczęła się praca. Prawdę powiedziawszy to była partyzancka robota, bo czasu było mało, było bardzo dużo ludzi chętnych do wzięcia udziału w tych przygotowaniach. Siedzibę mieliśmy na Krakowskim Przedmieściu, gdzie teraz jest bank PKO S.A. Był taki przedpokój, korytarz i dwa maleńkie pokoiki na cały komitet, który organizował te wybory. Przy całkowitym braku...