Część ludzi, tych działaczy ukrywała się - Kazimierz Iwaszko - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Część ludzi, tych działaczy ukrywała się, żeby tworzyć struktury podziemne - mieli taką myśl. Część takich jak ja, chroniła własną „d...”. Trzeba, to jasno powiedzieć, ja takim byłem. I część ludzi, która nie chciała ani z pierwszego, ani z drugiego korzystać, tylko chciała funkcjonować normalnie w życiu, z nadzieją, że się też do czegoś przyda. I ja do tego zachęcałem, mówię: ludzie, to wszyscy jak się pochowamy, to co? No, po co? No i taki właśnie Tomek był zawsze namawiany. Słuchajcie, wy macie mieć „czyste kieszenie” jak idziecie ulicą, żebyśmy my mieli z kimś jakiś kontakt – mówię. Przecież to nie może być nienormalny świat! Ktoś musi chodzić do urzędów załatwiać, bo trzeba żyć. No i tak było, że ja tutaj siedząc, wystarczyło, że żonie coś przekazałem - w liście czy nie w liście - i po drodze ona miała masę pomocników: Tomek Pietrasiewicz, Janusz Opryński - oni byli....