Prezentacja - Czesław Bujanowski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Nazywam się Czesław Bujanowski, urodziłem się na Podlasiu, jest taka mała wioska Główne, to dawny był powiat Radzyń Podlaski, no teraz wróciliśmy z powrotem do tego, to jest województwo lubelskie. Urodziłem się 30 sierpnia 1934 roku, właśnie tam w Głównem i tak mam zapisane, chociaż właściwie to w miejscowości Jaski się urodziłem, ale zapisano w Głównem i tak mówimy. Tam mieszkaliśmy z rodzicami, ojciec pracował na kolei, mama pochodziła ze wsi, z gospodarki, takiej małej gospodarki, i mieszkaliśmy w kolejowym takim budynku, jak się mówi. Ojciec na kolei pracował w drużynach konduktorskich więc w Lublinie, w Chełmie i przyjeżdżał, mieszkał na stancji czy w Lublinie czy w Chełmie. Ze względu na dojazd, na trudności z dojazdem bo daleko, bo do Lublina jest około 100...