To jego pomysł powołał "Miesiące" - Wojciech Chudy - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Myślę, że jednym z promotorów "Solidarności"-nie tylko z tych, którzy na "Solidarności" jakoś płynęli, tworząc nowe struktury, nowe byty kulturowe, ale z tych, którzy tworzyli "Solidarność"-był Adam Stanowski, twórca Miesięcy. To jego pomysł powołał Miesiące. Adam Stanowski-socjolog KUL, naukowiec, tylko doktor, ale bardzo wybitny, spokojny, rzetelny naukowiec, a przede wszystkim działacz społeczny mający świetny kontakt z robotnikami, z ludźmi prostymi, mówiący prostym językiem, obracający się w różnych kręgach, działający wszędzie, zarówno w środowiskach lewicowych Warszawy, KOR-u jak i w Lublinie, w katolickich kręgach. Przede wszystkim był dobrym człowiekiem-to jest ważna sprawa. To był człowiek, który nachylał się nad każdym nieszczęściem człowieka. On jak rozmawiał, to interesowały go nie tylko poglądy i stan intelektu, ale również to, czy ma co zjeść, czy ma co zrobić z wolnym...