Grupa "Zamek" - Tadeusz Rolke - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Studiowałem w Lublinie przez półtora roku. Trudno powiedzieć czy istniało środowisko artystyczne. Byli oczywiście jacyś malarze przedwojenni, którzy malowali kazimierzowskie pejzażyki. Ale moje gusta plastyczne ukształtowały się później, podczas studiów w Lublinie właściwie nie do końca wiedziałem co mi się podoba. Dopiero po moim wyjściu z więzienia, kiedy nastąpiła w Polsce tak zwana odwilż i kiedy w Warszawie i w Lublinie zaistniały środowiska: grupa Zamek, czy w Warszawie osoby skupione wokół Galerii Krzywego Koła wtedy ukształtowały się moje gusta plastyczne. Kiedy poznałem ludzi z kręgu grupy Zamek, oni jeszcze nie istnieli jako grupa. Jurek Ludwiński był ze mną na roku. Podobnie jak obydwaj Borowscy Włodek i Wiesław. U Ludwińskiego często bywałem w domu. On miał taki bardzo miły domek, w stronę wyjazdu na Warszawę. Znałem jego rodziców i jego siostrę. Takie były początki...