Sytuacja Żydów pod okupacją hitlerowską, Bełżyce - Nimrod Ariav (Cygielman Szulim) - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Chcemy zrobić coś, żeby przeżyć. Niemcy od czasu do czasu przyjeżdżali, zbierało się wtedy pieniądze i dawało się im. Raz kupili dla jednego Niemca białego konia. I on wziął to i było cicho. A pewnego dnia ktoś powiedział, że będzie akcja i myśmy uciekli. Przestraszyli nas. Nie pamiętam gdzie, albo do Chełma, albo do Zamościa. I tam się zdarzyło coś. To był 1940-1941 rok, nie pamiętam dokładnie. Wyjechał z nami także wujek mojej matki z trzema dziećmi, to była dziewczyna starsza ode mnie, był chłopiec w moim wieku i jeszcze dziewczyna o rok młodsza ode mnie. I tam była akcja i ich troje złapali i zabili. Widziałem, jak to się zdarzyło. A jak wujek mojej matki widział, że ja z bratem zostaliśmy żywi, to chciał nas zabić, ale naprawdę chciał nas zabić. Ten wujek przeżył wojnę i myśmy dużo rozmawiali o tym. On umarł jakieś 20-30 lat temu. On jak patrzył na mnie,...