Spotkanie z Anną Langfus po wojnie - Nimrod Ariav (Cygielman Szulim) - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Po wojnie dowiedziałem się, że Anna jest w Paryżu. I wówczas przyjeżdżałem do Paryża ją zobaczyć. Ona była smutna. Ona poznała jakiegoś gościa. On był inżynierem. Nazywał się Langfus. Wyszła za mąż, miała syna. Zaprosiłem ją, żeby przyjechała do Izraela, raz przyjechała, nie chciała więcej. Słyszałem o tym, że dostała Prix Goncourt. Ona mnie prosiła, żebym czytał jej książki. Nie mogłem, nie chciałem. Kiedyś jestem na kolacji w Londynie. Siedzi koło mnie kobieta. Młoda. Bardzo ładna. I rozmawiamy i ona mówi, że chodzi na uniwersytet i studiuje Holocaust. Powiedziałem jej: "Słuchaj, zrób mi przysługę. Była pani Langfus. Ona otrzymała Prix Goncourt. Ja nie wiem za jaką książkę. Ona zawsze chciała, żebym przeczytał tą książkę. Znajdź mi, co to jest". Dwa miesiące później dzwoni: "Pani Langfus dostała Prix Goncourt w 1960 roku, książka została...