Problemy z zaopatrzeniem w kryzysowych latach PRL - Bożena Iwaszkiewicz-Wronikowska - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Kryzys w PRL i reakcja na brak podstawowych artykułów Pamiętam stanie w kolejkach, pamiętam takie upokarzające momenty jak wielogodzinna kolejka po papier toaletowy. Uważam, że było to upokarzające i takie poniżające. To było potworne, trudne do zniesienia. Podobnie sytuacja wyglądała z żywnością. Ale miałam dwoje dzieci i musiałam je czymś nakarmić więc stawałam w tych kolejkach. Po takie drobiazgi jak papier toaletowy, podpaski higieniczne, które nie istniały w ogóle, były mitem i pamiętam jak moja teściowa mi tłumaczyła, co się robi w takich sytuacjach jak nie ma podpasek, bo ona pamiętała czasy wojenne....