Niezależność młodych ludzi - Bożena Iwaszkiewicz-Wronikowska - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Idea pisma "Spotkania" To co robiliśmy było szalenie polityczne. Myśmy próbowali niezależnie od tego co się działo w kraju iść jakąś własną drogą to znaczy właśnie taką drogą pogłębiania swojego własnego młodego katolicyzmu, to było pismo młodych katolików. Tak się nazywało i to chodziło o to, żeby zachować niezależność, niezależność od oficjalnej propagandy, niezależność również od oficjalnego stanowiska Kościoła to było robione trochę tak na zasadzie „wewnątrz Kościoła ale jednocześnie z pewną dozą krytycyzmu do pewnych rzeczy” byliśmy młodzi podkreślam to po raz kolejny i wobec tego pewne rzeczy nam się nie podobały i chodziło o to żeby odnaleźć jakąś taką drogę, własną i myślę, że i ja i każdy z tych co tam do mnie przychodzili to każdy czegoś innego szukał to byli bardzo, bardzo różni ludzie. To oczywiście wszystko było bardzo polityczne,...