Okazało się że cały plac Katedralny obstawiony jest szpalerem milicji - Henryk Pielach - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Byłem i jestem członkiem LSS i akurat było zebranie w LSS na ulicy obecnie Wyszyńskiego, które się skończyło przed godziną 18. Wszyscy wiedzieli, że będzie msza w Katedrze więc udaliśmy się do Katedry, gdzie było bardzo dużo mieszkańców. Po mszy, jak msza się skończyła, ludzi było pełno, powoli zaczęliśmy wychodzić, szum był, okazało się że cały plac Katedralny obstawiony jest szpalerem milicji. Ksiądz pamiętam wtedy wszedł na ambonę i z ambony zaapelował aby wszyscy brali się za ręce i na prawo chodnikiem szli. Ludzie wychodzili i większość na przystanek tu na Królewską się udawała. Tak doszliśmy do przystanku i jak przechodziliśmy przejściem po lewej stronie to tego kto stał na przystanku to strasznie tych ludzi bili, pałowali. Niektórych ludzi łapano i do tych nysek. Pamiętam jak jakąś kobietę wrzucono do samochodu, wiem, że strasznie krzyczała, a później z Radia Wolna Europa słyszałem, że tej...