Lubelski Lipiec: strajk w FSC - skutki - B.T. - fragment relacji świadka historii [TEKST]
W lipcu, w osiemdziesiątym roku, pierwsze wynikło w Świdniku – 8-go lipca - jakieś takie rozruchy, strajki, a u nas w Fabryce Samochodów wybuchło to 11-go lipca. Wiedząc, co się działo w Radomiu i co się działo w Poznaniu przy podobnych rozruchach robotniczych, mieliśmy to wszystko na uwadze i nie chcieliśmy zbyt daleko posuwać się w pierwszych dniach swojej działalności. Na terenie naszej Fabryki powstał komitet założycielski. Nie powstał on ani 11-go, jak sobie przypominam – gdzieś około 22-go czy 25-go, nie wiem dokładnie daty, nie mam adnotacji z tego okresu, powstał Robotniczy Komitet Założycielski. W tym Komitecie było 16 osób, bo Fabryka składała się z 16 hal. Na każdej hali pracowało dosyć dużo ludzi – tysiąc, może mniej – może 800 – zależy – byli hale większe i mniejsze i z tych najbardziej ludnych hal było wybranych po dwóch, a z tych małych hal - jak akumulatorownia – no to po jednej osobie. I to...