Demonstracja pod pomnikiem Konstytucji 3-go Maja - B.T. - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Raz byłem na obchodach 3-go Maja [1983 rok], poszedłem tam pod pomnik 3-go Maja, tam się zebrał ogromny tłum ludzi, oni kamerowali tam z Lublinianki, z okienka, takie okrągłe okienko, ale ja nie byłem pełnosprawny fizycznie, nadal chorowałem na kręgosłup i nie mogłem chodzić, nie mogłem uciekać. Przy tym pomniku tam się odbywały te wszystkie ceremonie, Łupina zabierał głos, no i ja zaraz miałem zabrać głos, no i było tylu ubeków napchanych tam między nami. Myśmy się znali już, myśmy się spotykali tyle razy, myśmy się spotykali na mszach, na różnych uroczystościach, to myśmy się już wszyscy znali, to jak nas było na Placu Litewskim 2000 ludzi, to tam 500 było ubeków. Ale ja zobaczyłem, jak zaczęli nas tam pałować, bić, do suki, gdzieś tam wywozić, zauważyłem, że z Fabryki ten ubek – ja już go znałem przecież dobrze – jak zaczęła milicja gonić i pałować, kto się nawinął, ten ubek tak stanął i stał, nie uciekał. Dlaczegoż...