Koło Historyków KUL - Janusz Krupski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Na trzecim roku studiów postanowiliśmy zacząć działać w sposób bardziej otwarty. Nie w kręgu tylko kilku kolegów, ale szerzej, można powiedzieć, że na niwie społecznej. Otóż na trzecim roku studiów zostałem wybrany na stanowisko prezesa Koła Naukowego Historyków Studentów. Kuratorem Koła oraz doradcą było dwóch ludzi, z którymi mieliśmy takie bardzo ciepłe i bliskie kontakty. To był profesor Sułowski oraz doktor Adam Stanowski. Koło Historyków posiadało swój lokal i to dla nas było bardzo ważne, ponieważ mogliśmy się tam spotkać, porozmawiać, a nie gdzieś na korytarzu. Lokal mieścił się w części budynku, w którym mieściła się wtedy sekcja historii obok archiwum, biblioteki zakładowej. To była wygrodzona część korytarzyka, bardzo niewielka, to miało może 8-7 metrów kwadratowych i mieściło się tam biurko, kanapa, jakaś półka z książkami. Jak przyszło z 10 osób to już ten lokal był zapełniony. Zaczęliśmy myśleć o...