Pierwsze numery "Spotkań" i osoby współtworzące pismo - Janusz Krupski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
„Spotkania” to było pismo w którym publikowano teksty wstrzymywane przez cenzurę, albo artykuły pisane specjalnie dla drugiego obiegu. Ten tytuł pisma wymyśliłem w czasie jakiejś naszej narady, u mnie w mieszkaniu, którą mieliśmy z Bradelem i Paczuskim. Zastanawialiśmy się jaki nadać tytuł temu pismu, które już tam się składało i właśnie w pewnym momencie powiedziałem że to będą „Spotkania” i że to muszą być „Spotkania”. Pismu nadaliśmy tytuł „ Spotkania”, ale zastanawialiśmy się nad podtytułem jaki by to pismo określał i identyfikował. Zastanawialiśmy się jak wprowadzić do podtytułu słowo, które określałoby taką orientację katolicką tego pisma. Zastawialiśmy się nad „za” i „przeciw temu”, czy to nie będzie niewygodne dla Kościoła, i czy dla nas to nie będzie w jakimś sensie krępujące, bo katolicyzm w Polsce miał też różne kształty. Z tymi wątpliwościami udałem się do ojca Ludwika Wiśniewskiego, a on...