Propaganda w czasach stalinizu - Krystyna Turska - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Do tego stopnia mieliśmy w głowie poukładane, że w mojej klasie wisiał plakat Stalina i Bieruta. Obydwaj byli uśmiechnięci, to wszystko tak w kolorze sepii, tak jak to wtedy było. Kroczą po rozkwieconej łące z gromadką dzieci i ja zrobiłam napis do tego „Stalin, przyjaciel dzieci” A przecież ja byłam wychowana zupełnie inaczej. Jakie to było dwulicowe to wszystko? Proszę popatrzeć, tu jest zdjęcie, ja wśród dzieci pierwszokomunijnych, bo ja przygotowałam ich do pierwszej komunii tylko dlatego, żeby one nie chodziły daleko do kościoła przez las. Więc z jednej strony ten plakat z tym napisem, a z drugiej strony ja te dzieci przygotowałam do komunii. Więc to jest obraz tamtych lat, uważam. Nie pamiętam, nie wiem skąd wzięłam ten plakat, może kierownik mi dał....