Obudziliśmy się w zupełnie innej rzeczywistości - Krystyna Turska - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Wieczorem słuchaliśmy z mężem radia, to był Kongres Kultury Polskiej, to się tak nazywało, odbywał się w Warszawie. Słuchaliśmy tego dosyć, pewnie do 11 wieczorem sprawozdanie z tego. Podobało nam się tam wiele rzeczy, pamiętam pana Janusz Kijowskiego wystąpienie, i później położyliśmy się już na noc. I o 6-tej rano, przed 6 włączyłam radio, żeby wiedzieć jak się skończył ten kongres a tu była cisza zupełna. Więc radio wyłączone. Dzwonie do znajomych, chcę dzwonić do znajomych, żeby powiedzieć, czy u nich też nie ma programu radiowego, głuchy telefon. Więc zorientowaliśmy się, że coś jest nie tak. No, krótko mówiąc obudziliśmy się w zupełnie innej rzeczywistości....