Wizyta Jana Pawła II w Lublinie - Krystyna Turska - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Pamiętam przygotowania w Lublinie do wizyty Papieża. Przypominam sobie bardzo ten budynek na rogu Lipowej, co teraz sąd się tam mieści. On był z zewnątrz malowany, przecież zaraz to wszystko odpadało. No, ale na wizytę był przygotowany. Byliśmy z mężem, ze znajomymi przy Kościele Świętej Rodziny, uczestniczyliśmy we mszy, wysłuchaliśmy homilię Ojca Świętego. Ponieważ to blisko, bo my mieszkamy na osiedlu Piastowskim, więc razem z deszczem wróciliśmy do domu. Wtedy pamiętam jak mówiła mi znajoma, która mieszkała na osiedlu Prusa, że mieli nakazane, żeby nie był u nich nikogo obcego w domu, w mieszkaniu. Tak mi powiedziała, że był u niej ktoś tam i nakazane miała, żeby nikogo obcego nie było. Poza tym, no był wielki entuzjazm. Wcześniej oglądaliśmy w telewizji wcześniejsze wizyty Ojca Świętego. Syn uczestniczył w 1-wszej pielgrzymce Ojca Świętego, na Placu Zwycięstwa udało mu się być....