Głodówka kolejarzy we Wrocławiu w październiku 1980 roku - Michał Kasprzak - fragment relacji świadka historii [TEKST]
W październiku 1980 roku organizowany był strajk we Wrocławiu. Z Lublina brało w nim udział kilku moich kolegów między innymi: Janusz Iwaszko, Robert Makenson, Rysiek Szociński. W tej chwili Janusz Iwaszko nie żyje, Szociński również nie żyje, no jedynie Robert Makenson. Ja też miałem wtedy jechać, ale z różnych powodów nie pojechałem wtedy do Wrocławia. No oni wtedy brali udział w tej głodówce wrocławskiej. Przyczyną tej głodówki był brak realizacji tych naszych postulatów. Zresztą tam jest może troszeczkę głębsze jeszcze tło tego wszystkiego, bo wcześniej był tam jeszcze strajk w Słupsku. Władze kolejowe nie rozpoczęły realizować postulatów i doprowadzono wtedy do głodówki....