Ocena PRL-u - Michał Kasprzak - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Nie wiem czy można coś dobrego powiedzieć o minionym systemie. Ja kiedyś spotkałem kolegę, było to podczas drugiej tury Wałęsa – Kwaśniewski i z nim zaczęliśmy się sprzeczać. On mi powiedział wręcz taką rzecz, że jakby nie komuna to ja nie skończyłbym studiów. A ja mu odpowiedziałem inną rzecz, że jakby nie było komuny to by jego tata, który był majstrem w młynach lubelskich, miał domek pod Lublinem, jakby pracował oczywiście tyle lat w normalnych warunkach. Ludzie w minionym okresie w jakiś sposób cieszyli się z tego, że dostali mieszkanie, ja też się cieszyłem jak dostałem pierwsze służbowe mieszkanie. Kolej mi dała mieszkanie, to cieszyłem się z tego, musieli nas w jakiś sposób zatrzymać. Wtedy był bardzo duży ruch na kolei, dużo się tego wszystkiego przewoziło, maszyniści byli potrzebni. To ja mam w tej chwili cieszyć się z tego? Nie, ja się cieszę z tego, że w tej chwili jestem wolnym człowiekiem. A tamten okres...