Brałem kiedyś udział w jednej demonstracji - Michał Kasprzak - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Brałem kiedyś udział w jednej demonstracji, tylko już nie pamiętam czy to było trzeciego maja czy jedenastego listopada. Działania milicji były wtedy naprawdę prowokujące, bo nic by się nie stało gdyby ktoś na przykład złożył wiązankę. Wszyscy by się rozeszli, czy odmówiliby „Ojcze nasz” i poszliby do domu. Ja pamiętam jak kiedyś w sierpniu wychodziliśmy z katedry, to był 1981 może 1982 rok, stan wojenny i policja zrobiła blokadę koło Zarządu Regionu. My chcieliśmy przejść wtedy wszyscy z katedry na Plac Litewski i złożyć kwiaty pod pomnikiem konstytucji. A milicja i ZOMO nam tego nie pozwoliło zrobić. Nastąpiło bicie, rozpraszanie ludzi, po co, na co? Nic by się chyba nie stało jak byśmy przeszli, złożyli te kwiaty, rozeszli się do domów. Słyszałem o jakichś farbach służących do oznakowywania ludzi, ale osobiście mnie nie dotknęło takie oznakowywanie....