Solidarność na PKP - Michał Kasprzak - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Po okresach strajkowych chcieliśmy w jakiś sposób upamiętnić tamte wydarzenia. Była bardzo burzliwa rozmowa na Komisji w Solidarności. Ja byłem osobiście przeciwny budowie tak dużego pomnika. Chociaż po czasie ten pomnik stał się symbolem, no ale wtedy byłem przeciwnikiem ze względu na koszta. Ja chciałem zrobić tablicę upamiętniającą, chciałem zrobić jakiś olbrzymi kamień typu obelisk, na tym kamieniu tablicę, żeby po prostu ten strajk został upamiętniony, żeby pamięć o nim nie zginęła, że strajkowaliśmy dla potomności. Krzyż w obecnej postaci, tak jak on powstał nic nie mówi o strajku, a nawet na krzyżu jest pewne przekłamanie ze słowem Solidarność. Jeżeli ten krzyż ma upamiętniać nasz strajk to Solidarności wtedy niestety, ale nie było. Ta dyskusja była bardzo burzliwa. Ja nawet psychicznie w jakiś sposób wtedy zaniemogłem. Było ze mną jeszcze paru innych kolegów. Większość jednak przegłosowała, żeby ten pomnik...