Sprzedaż "dla młodych małżeństw" - Michał Kasprzak - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Funkcjonowała w owym czasie sprzedaż produktów dla tak zwanych młodych małżeństw. Wprowadziła to sławetna, że tak powiem w cudzysłowie epoka Gierka. Ja również dokonałem zakupu regału na taką książeczkę MM. Spłacałem go chyba parę lat. Funkcjonowało to, więc i sam z tego kiedyś skorzystałem. Należało po prostu jak dobrze pamiętam wziąć odpowiednie zaświadczenie z Urzędu Stanu Cywilnego. Był jeden warunek, że trzeba było być chyba do roku po ślubie. Z tym zaświadczeniem szło się do sklepów no i po jakimś czasie, bo to nie było tak od razu, ten regał można było kupić. Nie można było go wybrać, tylko dostawało się to, co było, oczywiście za pieniądze. Ciekawe, że ja do końca nie wiedziałem co i jaki regał będę miał, jak on będzie wyglądać. Dopiero w dniu przywozu zobaczyłem, który regał będzie mój....