Przywódcy strajkujacych kolejarzy - Michał Kasprzak - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Jednymi z bardziej aktywnych kolejarzy z tamtego okresu byli wtedy Janusz Iwaszko – maszynista, Jurek Wrba na przykład, Lonek Godziszewski, Kazimierz Gontarczyk, teraz obecny prezydent Związku Maszynistów Kolejowych w Polsce, w czasie strajku też był bardzo aktywny, a jeszcze z Lokomotywowni no to tak jak wspomniałem Szpakowski, on był również maszynistą z parowozu. Trudno mi w tej chwili, bo po prostu te nazwiska uciekają no i pamięć też troszeczkę nie ta i zapomina się pewne rzeczy. Bo inni koledzy typu Makenson, czy tam Bronek Wardawy no to oni dopiero w działalność jakąś związkową dołączyli, ale już naprawdę, gdy strajk był zakończony. Przy organizowaniu może Solidarności jakiejś takiej ogólno kolejowej to oni dopiero się wtedy włączyli....