Mit o przyspawaniu pociągu do szyn - Michał Kasprzak - fragment relacji świadka historii [TEKST]
W tamtym czasie wytworzył się jakiś taki mit o przyspawaniu części pociągu do szyn. Wydaje mi się, że to Wolna Europa chyba pierwsza podała, że w Lublinie został przyspawany parowóz i pociąg do szyn. Były różne wersje: parowóz, pociąg. My zdawaliśmy sobie sprawę, że przyspawanie to nic nie da, co to da przyspawanie, nastąpi tylko zniszczenie części biegowych tak zwanych parowozów. Żadnego przyspawania nie było, ja to dementowałem masę razy, nigdy nie nastąpiło żadne przyspawanie czy parowozu, czy wagonu do szyn. Być może, że plotka taka powstała w kręgach władz, żeby nas zdyskredytować, że niszczymy własny sprzęt, własną pracę. Być może esbecja rozpuściła taką plotkę, nie wiem. Wiem, że to było bardzo głośne po naszym strajku, bo pytano nas o to wszędzie. Nawet wiem, że niektórzy z kolegów przyznawali się do tego, chociaż sam nie wiem po co. Autentycznie czegoś takiego nie było. Na 100% nie było...