Przygotowania do wybuchu strajku na kolei - Michał Kasprzak - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Jeśli chodzi o przygotowania do wybuchu tego strajku na kolei to o tym się raczej nie mówiło. Może Czesław Niezgoda ze swoją grupą osób na warsztacie w jakichś sposób to przygotowywali, ale tutaj przed i w czasie strajku nie było jakiegoś bliższego kontaktu z nimi. A inna sprawa, że każdy się wtedy w jakichś sposób bał o to, co ktoś inny myśli, co kto inny mówi. Moim zdaniem największą robotę w czasie tego strajku zrobiły drużyny – maszyniści, jeśli chodzi o blokadę Lokomotywowni i całego Węzła Lubelskiego. Dla mnie to był strajk spontaniczny. Ja nie wiedziałem o jakimś wcześniejszym przygotowywaniu. Co do wybuchu strajku to ciężko określić w jakim momencie się to wydarzyło. Nie padło od nikogo żadne hasło typu „strajkujemy”, tylko to był taki właśnie jakiś nagły wybuch, nawet nie wiem w którym momencie. Po prostu chodziło o to abyśmy my maszyniści całkowicie zablokowali Węzeł Lubelski. Czyli na przykład: pociągi...