Zaangażowanie w działalność opozycyjną - Michał Kasprzak - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Jeśli chodzi o moje zaangażowanie w działalność opozycyjną to trudno tu mówić o stu procentowej działalności opozycyjnej. Było to wtedy, gdy przeczytałem Archipelag Gułag, to znaczy gdzieś około 1978, może 1979 roku, nie pamiętam w tej chwili. Oczywiście było to w gronie kolegów. Mieliśmy po prostu dostęp do pewnych książek, dostęp ten był przez kierownika Chatki Żaka pana Kazimierza Iwaszko. Jego brat Janusz pracował razem z nami, był maszynistą. No i czytaliśmy te książki, wymienialiśmy się między sobą, może w ten sposób byliśmy do tego naszego strajku w jakiś sposób przygotowani. Janusz Iwaszko był jednym z czołowych osób w tamtych czasach, bardzo dużo robił w czasie strajku. Jego wystąpienia były bardzo odważne, mimo, że był wtedy członkiem Partii. Nie jest to jakaś tajemnica, bo to wszyscy o tym wiedzą, ale z maszynistów był chyba najbardziej aktywnym w czasie strajku, szkoda, że go nie ma, był...