Strajk w WSK Świdnik - postulaty - Alfred Bondos - fragment relacji świadka historii [TEKST]
W tej chwili, jeśli chodzi o postulaty, to nie wszystko sobie przypominam, ale wiem, że chcieliśmy zmiany związków zawodowych, dlatego, że podczas negocjacji z dyrekcją związki zawodowe nie siadały po stronie pracowników tylko tam, gdzie dyrekcja i partia. Tam związki zawodowe po tamtej stronie były. I one nie pomagały nam uzyskać to, co my sobie tam w tych postulatach zapisaliśmy, tylko po prostu no, że źle robimy itd., no były za dyrekcją. Część postulatów, to były postulaty bardziej socjalne. W tym czasie, w tych pierwszych dniach nie było jakichś tam większych. Chodziło najbardziej jeszcze o to, żeby nie zwalniać przywódców strajkowych, to też było ujęte, no poprawić sytuację i płacy i pracy, warunków BHP itd....