Strajk w WSK Świdnik - przyczyny - Alfred Bondos - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Myślę, że przyczyną wybuchu strajku było przede wszystkim trudne życie, życie niesprawiedliwe, to życie pełne zakazów, nakazów i brak tej takiej wolności spowodowały, że przy tej podwyżce cen została przelana ta czara goryczy i to się rozeszło po całym zakładzie, po całym mieście potem i dalej. Uważam, że wtedy ludzie podeszli bardzo solidarnie. Zobaczyli, że można inaczej żyć. Że ten obok mnie to też człowiek, też jakiś taki przyjaciel nawet czy kolega, a nie tylko konkurent tam w pracy, czy jakiś niezbyt może ktoś lubiany. I co ważne, jednoczyli się ludzie, pracownicy fizyczni, od sprzątaczek poprzez ślusarzy jak mówię, frezerów itd. po cały pion techniczny, inżynierowie, technicy i to było piękne, takie spontaniczne i umacniające wszystkich....