Strajk w MPK - postlulaty - M.W - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Mieliśmy postulaty strajkowe. Między innymi polepszenia płac, pracy, płacy, życia, żeby było lepsze życie po prostu. Bo to było wtedy spisane chyba z 10 czy więcej postulatów. Jeszcze poza podwyżkami płac chcieliśmy poprawy warunków pracy, żeby był lepszy sprzęt, lepsze autobusy żeby były. No potem zaczęły już po kilku latach przychodzić nowe autobusy Beriety. Ale nie od razu, nie. Nie pamiętam właśnie, jakie inne były te postulaty. Po tym wszystkim było u mnie UB w domu. Gospodyni powiedziała, że przyjechali po cywilnemu czterech panów fiatem białym, dużym fiatem. To było wtedy w czasie strajku albo po strajku, nie pamiętam. Córka wtedy miała niedrożne kanaliki oczne i pojechaliśmy do przychodni, do szpitala okulistycznego na Chmielną i właśnie wtedy to było. Ja miałem wtedy wolne, dostałem a nie pamiętam już jak to było. Czy w strajku czy po strajku było. Wiem, że to było w sierpniu. Więcej nikt nie był w tej sprawie. Nie...